Айрширская порода коров, ведет свое происхождение из в графства Айр, что
в Шотландии. В настоящее время, данная порода получила свое признание в
государствах, где климатические условия, мягко говоря прохладные, так
как данная порода плохо переносит высокие температуры. Для выведения
Айрширской породы коров, скрещивались местные породы скота, с такими,
как: Шортгонская и Тисватерская, Альдернейская и Джерсейская,
Голландская и Гернзейская. При выведении Айрширских коров, самый
существенный вклад внесла Голландская порода скота. Несмотря на
достаточно продолжительное время по ее выведению, официальное признание
данная порода, как самостоятельная получала в 1862 году. Одной из самых
идеально сбалансированных молочных пород, считается Айрширская порода
коров. Ее отличительной чертой перед «молочными собратьями», является не
только количество выдаваемого ежегодного удоя, но и отличным качеством
молока.
Климатические условия вышеуказанного графства не самые благоприятные,
повышенная влажность. Но несмотря на суровый климат, территория
Айрширского графства изобилует площадями для сенокоса и естественными
пастбищами. Непосредственно из-за климата данная порода сформировалась
весьма выносливой, приспособленной к суровым условиям погоды, крепкой
конституцией тела.
Айрширские коровы, обладают крепкой и сухой конституцией. Телосложение у
них пропорциональное, которое является типичным для коров молочного
направления. Голова сухая, легкая и немного удлиненная в лицевой части.
Большие лирообразные рога направлены вверх. Шея средней длины, тонкая, с
мелкими складками кожи, плавно переходит в плечо. Грудь глубокая и
умеренно широкая с небольшим подгрудком. Скот невысокого роста ( высота
в холке составляет 124 - 125 см). Крестец прямой, костяк легкий и тонкий
с умеренно развитой мускулатурой. Конечности короткие, поставленные
правильно, суставы хорошо развиты.
Вымя у коров Айрширской породы, пропорционально развитое, чашеобразной
формы, с широко раставленными сосками средних размеров. Кожа эластичная
и тонкая, покрыта нежными волосами. Масть скота айрширской породы -
красно- пестрая (красные отметины на белом фоне). У некоторых животных
преобладает красная или белая масть. Шерсть на шкуре короткая и мягкая.
Рога направлены вверх, весьма массивны и закручены.
Живая масса Айрширских коров, составляет - 450 - 500 кг, быков - 800 кг.
Масса некоторых коров достигает - 700 кг, а быков - 1000 кг. Живая масса
телят при рождении составляет - 25 - 30 кг. К году масса животных
достигает - 240- 280 кг.
Айрширская порода коров, в основном предназначена для получения молочной
продукции, а не с целью получения мяса. Средний убойный выход составляет
всего 50-55 процентов. При рождении, телята данной породы рождаются не
очень крупными. Их средний вес находится в диапазоне 25-30 килограмм.
Молочность коров высокая. При хороших условиях содержания и кормления от
них получают до 6000 - 7000 кг молока жирностью 4,2 - 4,3%, содержание
белка в молоке составляет 3,4 - 3,5%.
Еще одной отличительной чертой Айрширской породы коров, является
быстрое созревание и возможность к раннему оплодотворению с 15 месячного
возраста, при живой массе в 350 - 360 кг и первый отел происходит уже в
возрасте 24 - 26 месяцев.. Несмотря на низкий возрастной уровень для
оплодотворения, потомство рождается высокопродуктивным. Айрширская
порода быков, которые выращиваются для мяса, к годовалому возрасту
достигают живого веса в 0.4 тонны. Некоторые зрелые быки могут достигать
веса и в 0.8 тонны. Говоря о мясной продуктивности Айрширской породы
быков, то она удовлетворительная. В 18 месяцев убойный выход бычков
составляет 50 - 55%.
Айрширская порода коров, считается одной из самых экономичных и
продуктивных пород. Так, для того чтобы получить всего один литр молока
от коровы Айрширской породы, причем процент жирности 4.5, необходимо
корма в размере 0.88 килограмм, а для получения молока с меньшим
процентом жирности, корма будет достаточно в размере 0.78 кило. По
большей части разведением этой породы занимаются хозяйства северных
государств и северных Российских регионов: Архангельская область и
Псковская, Калининградская область и Мурманская, Новгородская область и
Вологодская, Ленинградская область и Республика Карелия. Среди
государств, наряду с родоначальником данной породы, в числе лидеров
находится Финляндия. На ее территориях, количество поголовья
насчитывается порядка 160 тысяч. Так же широкое распространение
Айрширская порода коров получила в северной части Америки. В последнее
время, данную породу коров начинают использовать не только в северных
широтах, но и на территориях с относительно не жаркими климатическими
условиями. Живая масса телки составляет около 0.45 тонны, а зрелой
коровы, порядка 0.5 тонн. При относительно небольшом весе, средняя
взрослая корова, в течение одного календарного года, дает около 5 тонн
молока, причем жирность этого продукта находится в диапазоне 4-4.5
процентов.
Говоря о конституции тела Айрширских коров, можно сказать, что оно
пропорциональное и сухощавое. Айрширские коровы не отличаются высоким
ростом и имеют тонкую шею. Совершенствуется данная порода животных,
исключительно чистопородным разведением Айрширских быков, которые
скрещиваются с местными породами коров. На просторах Российской
Федерации, разведением Айрширской породы коров занимаются хозяйства,
расположенные в 23 областях. Молочная продукция данного вида пользуется
огромной популярностью в России и государствах СНГ, в ряде стран
дальнего зарубежья. Молочная продукция данной породы отличается не
только вкусовыми качествами, но и питательными. Именно поэтому молоко
Айрширской породы коров, на мировом продовольственном рынке, на
протяжении многих лет, находится в числе лидеров.
Ayrshire Cattle
The Ayrshire breed originated in the County of Ayr in Scotland, prior to
1800. The county is divided into the three districts of Cunningham, in
the more northern part, Kyle, which lies in the center, and Carrick,
which forms the southern part of the county. During its development, it
was referred to first as the Dunlop, then the Cunningham, and finally,
the Ayrshire. How the different strains of cattle were crossed to form
the breed known as Ayrshire is not exactly known. There is good evidence
that several breeds were crossed with native cattle to create the
foundation animals of the breed. In Agriculture, Ancient and Modern,
published in 1866, Samual Copland describes the native cattle of the
region as "diminutive in size, ill-fed, and bad milkers." Prior to 1800
many of the cattle of Ayrshire were black, although by 1775 browns and
mottled colors started to appear.
Probably the improvement of the native stock began around 1750 when it
was crossed with other breeds. The principal blood used in improvement
was that of the Teeswater stock, which later was largely used in the
formation of the Shorthorn breed in England. A majority of the breeding
in the Teeswater was from Dutch or Flemish cattle that also were used in
the formation of the Holstein breed. Animals from the West Highland and
improved Shorthorn were to improved the original Ayrshire stock. There
is also considerable evidence that cattle from the Channel Islands were
used in the improvement of the cattle of Ayr. It is to the credit of the
Scottish farmers that they used any available improved stock that they
felt would improve their cattle for practical use in their area.
Regardless of the details of origin, the early breeders carefully
crossed and selected the various strains of cattle to develop the cow we
now know as the Ayrshire. She was well suited for the land and climate
in Ayr. She was an efficient grazer; noted for her vigor and efficiency
of milk production. She was especially noted for the superior shape and
quality of her udder. The composition of her milk made it ideally suited
for the production of butter and cheese by the early Scottish dairymen.
Breed Characteristics
Ayrshires are red and white, and purebred Ayrshires only produce red and
white offspring. Actually, the red color is a reddish-brown mahogany
that varies in shade from very light to very dark. On some bulls, the
mahogany color is so dark that it appears almost black in contrast to
the white. There is no discrimination or registry restriction on color
patterns for Ayrshires. The color markings vary from nearly all red to
nearly all white. The spots are usually very jagged at the edges and
often small and scattered over the entire body of the cow. Usually, the
spots are distinct, with a break between the red and the white hair.
Some Ayrshires exhibit a speckled pattern of red pigmentation on the
skin covered by white hair. Brindle and roan color patterns were once
more common in Ayrshires, but these patterns are rare today.
For many years, the Ayrshire horns were a hallmark of the breed. These
horns often reached a foot or more in length. When properly trained,
they gracefully curved out, and then up and slightly back. When polished
for the show ring, the Ayrshire horns were a spectacular sight.
Unfortunately, the horns were not very practical, and today almost all
Ayrshires are dehorned as calves.
Ayrshires are medium-sized cattle and should weigh over 1200 pounds at
maturity. They are strong, rugged cattle that adapt to all management
systems including group handling on dairy farms with free stalls and
milking parlors. Ayrshires excel in udder conformation and are not
subject to excessive foot and leg problems. Few other breeds can match
the ability of the Ayrshire to rustle and forage for themselves under
adverse feeding or climatic conditions. Ayrshire cattle will do better
under pasture conditions than will the other major dairy breeds and ,
when pastures are poor, they need less grain to keep them in air
condition (C.H. Eckles, Dairy Cattle and Milk Production, 1923). The
ruggedness of the terrain and the unfavorable climatic conditions of
their native land led to the selection for those points of hardiness
that adapt them to less than ideal conditions. These traits make
Ayrshires outstanding commercial dairy cattle.
Other traits that make Ayrshires attractive to the commercial dairyman
include the vigor of Ayrshire calves. They are strong and easy to raise.
Ayrshires do no possess the yellow tallow characteristic that would
reduce carcass value, so Ayrshire bull calves can be profitably raised
as steers.
The Ayrshire is a moderate butterfat breed. The actual average of all
Ayrshires on Official DHIR test is over 12,000 pounds of milk with a
3.9% test. Ayrshires respond to good management and feeding practices
and individual Ayrshire herds average as high as 17,000 pounds of milk
and 700 pounds of butterfat.
Top producing Ayrshires regularly exceed 20,000 pounds of milk in their
lactations. The current world record for Ayrshire is held by Lette Farms
Betty's Ida. In 305 days, on twice-a-day milking, she produced 37,170
pounds of milk and 1592 pounds of fat. The Ayrshire Breeders'
Association does not officially recognize records in excess of 305 days,
but one Ayrshire has produced over 41,000 pounds of milk and 1800 pounds
of butterfat in 365 days.
Development in the United States
The first importations of Ayrshires to the United States was believed to
have been made by Henry W. Hills, of Windsor, Connecticut, around 1822.
Farmers in New England needed a dairy cow that would graze the pastures
of their rough, rocky farms and tolerate the cold, often inhospitable
winters. In many ways, the environment in New England was very similar
to the Ayrshire's native Scotland, and she thrived in her new home. Even
today, the Ayrshire is very popular in New England, but her popularity
has spread and the Ayrshire herds are now located in every part of the
United States including the Deep South. The largest numbers of Ayrshires
are registered each year in New York, Pennsylvania, Ohio, Wisconsin,
Minnesota, Iowa and Vermont.
During the early part of the Twentieth Century, Ayrshires were noted for
their extremely good type. Old photographs of Ayrshire cattle confirm
this fact. To demonstrate their hardiness, the Ayrshire Breeders'
Association staged one of the most spectacular promotional events ever
conducted by a dairy breed registry association. In 1929, two Ayrshire
cows named Tomboy and Alice, were literally walked from the association
headquarters at Brandon, Vermont, to the National Dairy Show at St.
Louis, Missouri. Both cows not only survived the trip, but calved
normally and went on to produce outstanding milk records of the time.
During the Twenties and Thirties, many Ayrshire herds were established
near cities. Some of these farms bottled and distributed their own milk.
In the late Thirties, the Ayrshire Breeders' Association established the
Approved Ayrshire Milk program. The program served the purpose of
promoting Ayrshires by promoting their milk. To qualify, a herd had to
be comprised entirely of Ayrshires, and the herd owner had to maintain
the highest health standards. Promotional materials from the time stated
that Ayrshire milk had a better flavor. It also emphasized the unique
composition of Ayrshire milk and made it more healthful, especially for
children and babies. The promotional literature recommended that mothers
give their children Ayrshire milk to be sure they grew up to be strong
and healthy.
Milk marketing, like herd management, has changed and the Approved
Ayrshire Milk program is no longer in operation. However it is
interesting to note that the promotional themes of the Approved Ayrshire
Milk program were very similar to those of modern milk marketing
campaigns.
The development of the Ayrshire breed is a story of dedicated people as
much as it is of great dairy cattle. Farmer breeders, whose livelihood
depend on their cattle, along with wealthy hobby farmers and talented
and dedicated herd managers all share equal credit for their
contributions to the development of the Ayrshire breed. The Ayrshire cow
is universally recognized as one of the most beautiful of the dairy
cattle breeds, but much more important is the fact that she has been
bred and developed to be a useful and profitable dairy cow. With proper
feeding and management, the Ayrshire will produce at a profitable level
for her owner. By using the modern breed improvement tools of DHI or
DHIR testing, type traits appraisal, and artificial insemination, an
Ayrshire breeder can be sure of breeding better Ayrshires to meet the
demands of the modern dairy industry.