Галловейская порода коров относится к мясному направлению
продуктивности. Формирование Галловейской породы коров, происходило в
суровых условиях горной местности, где влажный климат, малоснежная зима
и холодное лето, Галловейская порода коров, по мнению многих
специалистов, является старейшей на Британских островах.
Создана порода коров Галловей, о чем нам недвусмысленно говорит самое ее
название, в графстве Галловей, что в Шотландии. Происходит от местного скота, считается, что при
ее выведении не
использовались коровы других пород. Галловейская порода коров, хорошо приспособлена к круглогодовому пастбищному
содержанию. Галловейские коровы выделяются врожденной устойчивостью к
неблагоприятным атмосферным воздействиям - ветру,
холоду, снегу и проливному дождю. Вместе с тем Галловейская порода
коров, легко приспосабливается и к условиям
тропического климата. Пастбищное содержание способствовало формированию
у Галловейских коров, крепкой конституции и хороших мясных качеств. Благодаря этим
особенностям Галловейская порода приобрела популярность во многих
странах мира.
Работа по созданию Галловейской породы коров, началась во второй половине
восемнадцатого века, путем
улучшения местного позднеспелого рабочего комолого скота грубой
конституции. Этот скот был отлично приспособлен к круглогодовому
пастбищному содержанию. В первой половине девятнадцатого столетия осуществлялась
селекция Галловейской породы коров, на повышение скороспелости животных, улучшение их мясных
качеств, проводился отбор животных по экстерьеру. Во второй половине
девятнадцатого столетия стали проводить ежегодные аукционы Галловейских быков, что
значительно повысило внимание к животным этой породы. В 1862 г. издан
первый том племенной книги, в которой записали животных галловейской и
абердин-ангусской пород. В 1877 г. создано Общество по разведению
галловейского скота. В 1878 г. издан первый том племенной книги Галловейской породы
коров. В 1882 г. в США (г. Чикаго) организован Союз
заводчиков галловейской породы, вскоре там же стали издавать книги
племенных животных.
В первой половине двадцатого столетия продолжалась селекция Галловейской
породы коров, на повышение скороспелости и мясных качеств. С проведением
в Англии мероприятий по улучшению горных пастбищ усиливается
разведение Галловейской породы коров. Количество племенных стад увеличивается
не только в Шотландии, но и в Англии и Уэльсе.
Порода коров Галловей, пользуется популярностью практически во всех мировых странах. По
телосложению и по масти животные схожи со скотом Абердин-ангусской
породы, но у них более глубокое и удлиненное туловище.
Волнистый и длинный волос у коров Галловейской породы, в зимнее время достигает в длину до двадцати
сантиметров и хорошо защищает коров от холода. Коровы породы Галловей -
комолые. Они
обладают выносливостью, неприхотливостью, хорошо приспособлены к
пастбищному содержанию. Масть - черная, иногда встречается серая с бурым
оттенком.
Живая масса взрослых Галловейских быков составляет - 800-850 кг, коров - 450-500
кг. Телята при рождении весят от - 24 до - 27 кг. Молодняк при хороших
условиях кормления и содержания очень быстро набирает вес и в сутки в
среднем прирост живого веса достигает - 900 г. В пятнадцать месяцев
молодняк весит - 400 - 430 кг.
Мясные качества - очень высокие, мясо - вкусное, без избыточного жира.
Убойный выход быков на откорме составляет - 58 - 62 процента.
Молочная продуктивность коров - низкая, всего - 1500 кг молока в год
жирностью - 4.0%.
Галловейский скот имеет хорошую комбинационную способность при
скрещивании с другими породами, поэтому его часто используют для промышленного скрещивания с другими
породами. Его отправляют на экспорт в Бразилию, Канаду, США, Новую
Зеландию, Кению, Аргентину, Голландию и др. страны.
В России общая численность животных этой породы составляет всего 865
голов (начало 2005 г.) и сконцентрировано все племенное поголовье в
республике Алтай.
Galloway
Historian's writings differ somewhat, but upon three points they
generally agree regarding the origin of the Galloway. The breed is
recognized to be a very ancient one, with obscure origins shrouded in
antiquity and its' name derived from the word Gallovid or Gaul. The
Gauls were the native inhabitants of the regality known as the Province
of Galloway. This province once comprised six shires(counties) ...
Dumfries, Lanark, Renfew, Ayr, Kirkcudbright and Wigtown in the very
southernmost extremity of Scotland's Lowlands. The cattle of the region
were said to be dark, smooth-polled, wavy-haired with undercoats like
beaver's fur and for centuries they went unnamed, referred to only as
the black cattle of Galloway. From this coastal environment of winds and
damp cold, combined with an undulating terrain of moors, granitic hills,
heathery mountain ranges and fertile glens ... emerged the Galloway
breed of cattle.
Though much has been written of the history of British cattle since the
middle of the 18th century, the period immediately before that is almost
without a record. Historian Hector Boece (1570), writing about the
Galloway, says, "In this region ar mony fair ky and oxin of qubilk the
flesh is right delicius and tender." Ortelius, the historian writing in
1573, says, "In Carrick (then part of Galloway) are oxen of large size,
whose flesh is tender, sweet and juicy."
The Galloway breed of cattle became important during the Scoto-Saxon
period, and the breeders of Galloway enjoyed the export of cheese and
hides. Later the cattle were sold in considerable numbers to English
farmers who sent them to Smithfield market after a fattening period on
English grass. It is said that the Galloway breed was never crossed with
the other breeds. It is not known where the polled character was
acquired by the Galloway breed because in its beginning many of the
cattle were horned. However, many writers during the last part of the
1700s and early 1800s mentioned polled Galloway cattle, and the breeders
decided they liked the polled characteristic and started selecting their
cattle for the character. Most of the early cattle in the Galloway
district were black, but red, brown, brindles, and cattle with white
markings were not uncommon.
In 1851, a fire at the Highland Agricultural Museum at Edinburgh
destroyed all the historical records and pedigrees of the Galloway
collected prior to that time. Eleven years later (1862), a Polled Herd
Book was published and it included the Galloway, Aberdeen, and Angus
breeds. In 1878 the Galloway Cattle Society of Great Britain initiated
its own volume of pedigrees. The first exportation of Galloways to North
America came in 1853 to the Graham brothers of Toronto, Canada. Michigan
State College, Lansing, imported the first Galloways to America in 1866.
The American Galloway Breeders' Association organized in 1882 and Volume
I of the North American Galloway Herd, published in 1883, listed
American and Canadian Galloways.
William McCombie, (pioneer Scottish Angus & Shorthorn breeder) said, "The
Galloway undoubtedly has many great qualifications. On poor land they
are unrivaled, on land so poor our Aberdeens could not subsist upon it.
There is no other breed worth more by the pound weight than a
first-class Galloway."
Characteristics
The most visible characteristic of the Galloway is their long hair coat.
Serving a dual purpose, the coarse outer coat sheds wind and rain, while
the soft, fur-like under coat provides insulation and waterproofing. The
color of the coat ranges from the more popular Black, to Dun (silver
through brown), Red, White (with dark pigment about the eyes, nose, ears
and teats), and the Belted (black, dun or red, with a white band around
the middle).
Mature bull weights range from 1,700 to 2,300 pounds with an average
being 1,800 pounds. The mature cow generally weighs from 1,000 to 1,500
pounds with the average being around 1, 250 pounds. Calf birth weights
average from 75-80 pounds.
"Galloway cattle are generally very docile," quotes William Youatt,
(English researcher, scientist, veterinary surgeon, historian & standard
writer on cattle in the early 1800s.) He goes on to say, "This is a most
valuable point about them in every respect. It is rare to find even a
bull furious or troublesome." Galloways are very courageous however, and
if annoyed by dogs or wild animals, they will act in concert, by forming
a crescent and jointly attacking. There are claims that one or two
Galloways in a field of sheep prevent any danger from dogs.
What Does the Galloway Breed Offer Today’s Beef Industry?
The Galloway, unrivaled as a grazing breed, utilizes coarse grasses and
browse frequently shunned by other breeds. Furthermore, their ability to
produce a high quality beef product directly from grass, has true
economic value in that it is not necessary to feed grains to 'finish'
them. The Galloway steer, whether grass or grain fattened, can produce
the ideal 600-750 pound carcass.
The Galloway is a maternal breed. The cows are easy calvers, while the
calves themselves are hardy, vigorous and have a 'will to live' that
gets them up and nursing quickly. The Galloway is long-lived, with many
cows producing regularly into their teens and beyond. This trait alone
can determine much of the economics and efficiency of any cattle
operation.
Due to the breed's naturally dense, insulating hair coat the Galloway
does not layer on excessive outside fat, which would only end up on the
butcher's floor at slaughter time. Results of a multi-breed research
project conducted by a Canadian Government Experiment Station, reveal
that the Galloway ranks second only to the Buffalo in hair density tests.
The robust, hardy nature of the Galloway has never been disputed. Though
considered a breed for northern climates, the Galloway has been found to
acclimate amazingly well to warmer regions.
The claim that Galloway beef is juicy, tender, and flavorful is
substantiated in recent USDA tests of Galloway crossbreds, when compared
with eleven other breeds. Results of the Cycle IV Germ Plasm Evaluation
(GPE) Program at the USDA Meat Animal Research Center (MARC), Clay
Center, Nebraska, showed the Galloway crosses placing at the top of the
chart for flavor, juiciness and tenderness.
Today's Galloway breeder recognizes current beef industry trends, seeing
the Galloway's potential role in crossbreeding and composite breed
programs. The American Galloway Breeders' Association attuned to
industry needs, offers an Appendix Registry system in addition to and
kept separately from their purebred registry program. Both systems, as
well as the EPD program are computerized. Additionally, the AGBA
sponsors a National Show and Sale, hold annually in conjunction with
their Convention, the third week of October, in Billings, Montana.
Additionally, the AGBA arranges for ultrasound measurements for carcass
traits, as well as measurements for frame size, pelvic capacity and
scrotal.