Салерская порода коров, относится к породам мясного направления
продуктивности, но было время когда коров породы Салерс использовали,
как для получения мяса и молока, так и в качестве рабочих животных.
Салерская порода коров, происходит из горной местности близ
деревушки Салерс, что во Франции, где в девятнадцатом веке ее начали
разводить вначале, как молочную породу коров, поскольку из их молока
делали известный сорт сыра “Салерс”. Скот породы Салерс, отличался
хорошей тягловой силой, поэтому он часто использовался в сельском
хозяйстве. В настоящее время Салерских коров в основном используют для
получения мяса. Молочная продуктивность коров составляет 1800-2000 кг. В
настоящее время, молоко коров породы Салерс, используют для изготовления
знаменитых французских сыров - Канталь, Салерс, Сеннектер.
Салерская порода коров, это одна из немногих истинно французских пород
скота, которая получила широкую известность. Хотя коровы породы Салерс и
относятся к мясным породам, но часть коров (около 5 %) до сих пор
используется в молочном направлении для производства сыра. Коровы
салерской породы отличаются плодовитостью, длительностью продуктивного
пользования и несложностью отелов. Коровы этой породы скрещиваются с
быками более крупных пород (процент легких отелов составляет 98%).
Эти качества дают возможность ежегодно получать от каждой Салерской
коровы по одному теленку. Сами коровы обладают прекрасным материнским
инстинктом и обильной выработкой молока, что гарантирует хорошую
скорость роста телят, поэтому ко времени отъема детенышей от матери,
масса их достигает 270 кг. В основном коровы Салерской породы
темно-красной масти, более темной на ногах и голове. Их высота достигает
140 см. в холке. Этих коров можно назвать компактными, поскольку они
имеют достаточно короткое и широкое туловище. Голова небольшая с
длинными, смотрящими вверх рогами. Шея не особо длинная и широковатая
для небольшого животного.
Телосложение у Салерских коров, компактное, в форме прямоугольника.
Голова средней величины; носовое зеркало светлое; рога длинные,
направлены в стороны и вверх, в форме лиры. Грудь глубокая, с хорошо
развитым подгрудком. Передняя и задняя части туловища хорошо развиты,
костяк крепкий, конечности правильно поставлены. Шерсть густая,
коричнево-красного цвета с темным оттенком.
Салерская порода коров - это выносливый и неприхотливый скот, коровы
послушны и содержать их достаточно просто. Также достоинством этой
породы является неприхотливость в кормлении и условиях содержания.
Животные характеризуются долголетием, хорошей способностью к
воспроизводству (средний интервал между двумя отелами 377 дней),
легкостью отелов, даже при скрещивании с быками более крупных пород.
Телята при рождении весят: телки - 34-36 кг, бычки - 36-40 кг. Масса
молодняка в 4-месячном возрасте достигает у телок 120-130 кг, бычков —
150-160 кг. К возрасту 8 месяцев масса телок достигает 230-240 кг,
бычков — 260-280 кг. Масса взрослых коров — 650-900 кг, быков —
1000-1300 кг. Молодняк обладает высокой скороспелостью, среднесуточный
прирост живой массы 900-1100 г. Живая масса бычков в возрасте 12 месяцев
составляет 400-420 кг. Убойный выход у бычков составляет 60%. Мясо
мраморное, зернистое, с тонкими жировыми прослойками.
Мясо коров породы Салерская, очень высокого качества, зернистое, с
тоненькими жировыми прослойками. Оно относится к так называемой
мраморной говядине и пользуется высоким спросом у богатых людей. В
Россию представители салерской породы впервые появились в конце прошлого
столетия в специальных хозяйствах под Белгородом. Животные быстро
адаптировались к условиям жизни и показали свои прекрасные продуктивные
качества. Поголовье скота данной породы невелико, всего 1000 голов (0,6
% от общего числа животных мясного направления). В связи с этим в
настоящее время изучается возможность дальнейшего разведения салерсов на
территории нашей страны с улучшением их продуктивных качеств.
Salers Cattle
History
The breed pronounced 'Sa-Lair', originate in the Southern half of the
Massif Central in the Auvergne region of France. This isolated,
mountainous area (2000 to 6000ft) noted for its rough, rocky terrain and
harsh, damp climate is characterised by poor soil and a wide range of
temperatures throughout the summer and long winter. As the topography
allowed for little cereal grain production, the Salers cattle were
forced to become foragers with bred-in range-ability to utilise, almost
entirely, native grasses in summer and hay in winter.
The breed Salers is one of the oldest breeds in the world, with
prehistoric cave paintings suggesting that a similar type of animal has
been bred in the area for 7-10,000 years. The drawings were found near
Salers, a small medieval town in the centre of France. Until modern
times Salers cattle were respected not only as beef animals, but as milk
producers for cheese products and were also used as strong sources of
animal power.
The traditional management practice in the region was to join the cows
to the bulls for a 45 day period in the spring and then walk the herds
up to 100 kilometres into the surrounding mountains, where the herds
were grazed on communal pastures for the summer without any bulls.
Calves were kept shut in a pen. Twice daily each calf was brought from
the pen and tied to the front leg of its mother while the cow stood
un-tethered to be milked by hand. Some milk was left for the calf to
suckle before the calf was re-penned.
In France today, only about 10% of the Salers herds are still milked,
the remainder being used for beef production. The milk is traditionally
used to produce Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) cheese such as the
Cantal and the Salers. The Salers breed is also used to produce veal
calves by cross breeding with the Charolais.
Characteristics
Salers cattle are typically horned and are dark mahogany red in colour,
however a growing number are now polled and black. The availability of
polled genetics in addition to both red and black, gives Salers the
advantage of a flexible breeding program. The skin and membranes are
brown, this reduces the occurance of eye or udder problems. Salers coat
becomes thick and curly in winter this increases hardiness and
adaptability to cold and heat. Having roamed the mountains for centuries
and been draught animals they have developed strong legs and good feet
with black hooves. Consequently the cattle can travel long distances
over rough ground without developing foot problems.
Being one of the oldest and genetically most pure of the European breeds,
the Salers produces a positive effect on the predictability in
crossbreeding programmes in a consistent increase in hybrid vigour. At
birth, Salers calves are typically long and slender and have small heads.
This shape contributes to their calving ease.
Birth weights of Salers-sired calves are usually between 30 and 40
kilograms and vary with age, size and breed of the dam. Low birth
weights give the calf agood start, which enhances their vigour and cuts
calf mortality. Salers calves are noted for their "get up and suck".
Salers females are usually very conscientious and vigilant mothers,
often caring for other calves in the group as well as their own. The
Salers has the largest, well shaped pelvic area of the major beef breeds
which accounts for their exceptional calving ease and it also has a
shorter than average gestation period. As a breed Salers are very
intelligent and calm in temperament.
Comparative
Research of 59,000 cows of 28 breeds show Salers dams weaned the
heaviest (200 day) calves of any breed. The Salers is the ideal suckler
dam, having been selected over the centuries for the maternal traits of
high milk yield from rough forage, early maturity (first calf at two
years old) and short calving interval. She is capable of calving the
progeny from the more muscled terminal sires without assistance.
Structure
The Montana State University in the USA measured 153 Salers, 175 Angus
and 94 Hereford yearlings and found the average pelvic areas of the
Salers to be 15 square centimetres greater than the Herefords and 10
square centimetres greater than the Angus. In a similar study, the
Colorado State University measured more than 900 yearlings representing
17 breeds in the USA and again confirmed that Salers had, on average,
larger pelvic areas than any of the other breeds examined.
Milkiness
Research conducted in France with 4864 lactations found Salers to have
an average daily milk production of 11.1 litres over a 274 day lactation
(more than 3000 litres). By comparison, this same trial shows Charolais
at 5.7 and Limousins at 4.9 litres per day. Also, high protein milk
necessary for cheese production is another Salers characteristic.
Calving
Research of 59,000 cows of 28 breeds show Salers dams weaned the
heaviest (200 day) calves of any breed. The Virginia Polytechnic
Institute and State University in the USA conducted a study in which
Salers bulls and Angus bulls were used over similar heifers to evaluate
calving ease. Birth weights of calves were similar - 33 and 34kg - but
the Salers sires gave 10% fewer calving difficulties. The significant
difference in the study was that all the Salers sired calves survived to
weaning while only 63% of the Angus sired calves survived.
Bulls
Basalt Grazing Company of Rolleston, Queensland, used a Salers bull in
each of two paddocks with seven or eight other bulls and 220 cows. In
these two paddocks, the pregnancy rate was 96% while in another nine
mating groups with similar numbers but without Salers bulls, the calving
percentage was consistently 80%. This represents a 20% increase in
production with no extra cost.
Meat
The Salers combines continental carcase conformation (kills out greater
than 60%) with a traditional marbling to give a high quality meat much
appreciated by the butcher.