КурыГусиУткиИндюкиЦесаркиПерепелаФазаныСтраусы      

 

         

 

 

Подворье
Птицеводство
Овцеводство
Козоводство
Свиноводство
Кролиководство
Нутриеводство
Разведение КРС
Пчеловодство
Садоводство
Огородничество
Цветоводство
Кулинарные советы
Домашние питомцы
Сделай сам
Поделки

 
     
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
   
   
     
     
   
 

 

Разведение коровРазведение крупного рогатого скота Уход за коровами, кормление коров,  откорм телят, доение коров

Порода Коров Ярославская
Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

Породы крупного рогатого скота. Породы коров.

Породы Коров (Породы КРС)

 Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

Ярославская порода коров, относится к молочному направлению продуктивности. Является одной из самых старых пород, пород коров, выведенных в России, однако эти коровы постепенно вытесняются более продуктивными породами, преимущественно – иностранными. По официальным данным, количество коров Ярославской породы сегодня не превышает 2,5% от общей численности КРС в нашей стране (в численном выражении – не более 300 тысяч голов).

У Ярославской породы коров, есть несколько неоспоримых преимуществ, благодаря которым она все еще существует. Главное из них – хорошая сопротивляемость разнообразным заболеваниям. Однако наибольший интерес представляет высокая устойчивость данной породы перед лейкозом крупного рогатого скота, который наносит огромный и непоправимый ущерб молочному животноводству во всем мире.

 

Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows
Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

История ярославской породы началась в конце XIX века, впервые целенаправленное разведение этих коров стало проводиться сразу в нескольких районах Ярославской губернии (откуда и название). Основой для выведения пород послужили коровы местных пород, причем изначально животные отбирались лишь по экстерьеру (главным образом – по масти), и лишь в начале XX века отбор стал производиться по показателям продуктивности.

Интересно, что довольно рано коровы ярославской породы стали участвовать в выставках, также они попали в поле зрения контрольных союзов. Работа по разведению ярославок не прекратилась и после революции, даже напротив – именно при советской власти ярославская порода получила самое широкое распространение, и именно в прошлом веке была проделана большая работа по улучшению показателей продуктивности коров этой породы.

 

Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

Однако уже к 1980-м годам стало понятно, что Ярославская порода коров, практически исчерпала себя, поэтому стали активно проводиться эксперименты по скрещиванию ярославок с быками более производительных иностранных пород, главным образом – с голштинцами. Так был выведен Михайловский тип ярославской породы, который обладает более высокой молочной продуктивностью.

Пика популярности порода достигла к середине 80- годов прошлого века – тогда поголовье превышало 800 тысяч голов. Сегодня ярославская порода, в силу довольно слабых характеристик по сравнению с другими, уже не имеет былого хозяйственного значения, ее поголовье не превышает 300 тысяч голов и продолжает сокращаться. Однако ярославка охраняется, как порода, имеющая селекционное значение.

Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows
Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows
Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

Ярославская порода имеет молочное направление продуктивности, в этом направлении она развивалась изначально, поэтому имеет все характерные для молочных коров черты. Коровы имеют несколько вытянутое туловище средних размеров (высота в холке до 127 см, длина тела – до 155 см), наделены угловатыми формами, глубокой, но узкой (не более 35 – 37 см) грудью, и, напротив, широким задом, венчающимся крышеобразным свислым крестцом. Голова небольшая, сухая, легкая, лицевая часть вытянута. Костяк хорошо развит, однако мускулатура развита слабо.

Коровы имеют массу в пределах 450 – 550 кг, быки более тяжелые – 700 – 900 кг, но иногда встречаются экземпляры массой до 1200 кг. Интересно, что корова, несмотря на молочную продуктивность, дает неплохой убойный выход – до 57 – 62% (но обычно 55%).

Большинство коров ярославской породы имеют примерно одинаковую масть (сказывается селекционная работа): туловище – черное, брюхо, нижняя часть ног, кончик хвоста и голова – белая. Характерная черта ярославок - черные «очки» вокруг глаз. Иногда встречаются коровы красной масти.

 

Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows
Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

Молоко обладает неплохими характеристиками: жирность в пределах 4 – 4,2% (иногда до 4,5%, рекорд – 6,1%), содержание белка достигает 3,4 – 3,7%.

Средние для ярославок удои лежат в довольно широком диапазоне – от 2700 до 3500 кг молока в год. Нередко удается добиться удоев до 5000 – 5500 кг в год, рекордное значение – 11590 кг. Однако эти показатели значительно уступают многим иностранным породам, что и обусловило сокращение поголовья ярославских коров.

Несмотря на потерю популярность породы, молоко ярославок пользуется большой популярностью как в «ареале» их разведения, так и во многих других регионах – это молоко имеет великолепные вкусовые и питательные качества.

На сегодняшний день Ярославская порода представляет не столько хозяйственную, сколько селекционную ценность. Разводятся данные коровы, преимущественно, в Ярославской и нескольких близлежащих (Ивановская, Тверская, Вологодская и Костромская) областях.

Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

 

Yaroslavl Cattle
(Yaroslavskaya)

The breed was formed in the 19th century in the territory of the former Yaroslavl province as the result of isolation and long-term inter se breeding of the local variety of the northern Great Russian cattle with selection, under conditions of improved feeding and management. The excellent meadows and pastures in the alluvial plains of the Volga, Sheksna, and Mologa rivers contributed to this process. The increased demands for cattle products of the local urban population and the development of butter and cheese industries late in the last century also favoured the formation of this breed. Animals of the Dutch, Tyrolean, Angeln, Simmental, Allgau and Kholmogory breeds were imported into the Yaroslavl province at different times in small numbers. However, these breeds had little effect on the formation of the Yaroslavl breed since the exterior of these cattle differs considerably from that of the imported breeds. Besides, after 1882-83 there were no cattle importations into this region; hence there is no basis to consider their influence on the Yaroslavl breed.

The greatest emphasis in the formation of the Yaroslavl breed was placed on the development of the dairy characters and less importance was attached to their conformation. This resulted at first in the defects typical of the Great Russian cattle e.g. angular barrel, narrow chest, short sagging hindquarters with poorly developed muscles, wrong stand of the hindlegs. After 1917 the breeding work with the Yaroslavl breed was conducted by the recording associations and peasant breeding stations who faced the problem of improving the conformation of the animals and increasing their productivity.

In 1924 the Provincial Herdbook was started; later it was replaced by the National Herdbook. By 1940 four volumes of the National Herdbook had been published with 12 000 registered animals. Since 1933 the breeding work in the collective farms was conducted through the system of State breeding stations.

Typically, Yaroslavl cows are black with white head, abdomen, lower legs, and switch and with black spectacles around the eyes. The muzzle is dark. Animals of red, solid black, red-and-white or black-and-white colour are less frequent. Considering that cattle colour has no effect on their productivity, no emphasis is placed on it and animals of all colours are entered in the herdbook. Nevertheless, in the pedigree breeding areas black white-headed animals prevail because of customer preference for the typical colour.

Yaroslavl cattle have a somewhat angular conformation and well-developed mid-barrel. The head is light and bony with a relatively small distance between the horns. The horns are medium thick and medium long, light in colour with dark tips. The neck is thin, of medium length and with small wrinkles. The dewlap is not large; the withers are pointed, projecting slightly above the topline; the loin is straight; the hindquarters are almost square but slightly sagging. The mid-part of the barrel is long; the abdomen is capacious. The skin on the barrel is elastic, thin, stretching easily. The legs are not long. The skeleton is usually thin and poorly developed. The udder is well developed; the teats are cylindrical, the front ones widely spread but the back ones sometimes close together; rudimentary teats are frequent. The skin on the udder is thin, covered with soft, thin hair; there are folds of skin at the back.

Bad set of the legs is rarely observed in pedigree animals. Cow-hocked hindlegs are usual. Such defects as sagging hindquarters, pointed rump and bowed hindlegs are very infrequent. With unsatisfactory raising of the young stock the following defects may later appear: narrow chest, hollowness behind the shoulders, poorly developed muscles of the back, loin and rump.

The basic measurements of mature Yaroslavl cows are (in cm): withers height 127-129, chest depth 68-70, chest girth 183-186, oblique body length 155-157, cannon bone girth 17.8.

The live weight of the calves at birth is 28-32 kg. With intensive raising the steers reach a weight of 170-180 kg by the age of 6 months.

Formerly Yaroslavl cattle had a low live weight and a number of conformational defects due to insufficient feeding. Improved feeding and management increased the live weight of cows. According to Volume 17 of the National Herdbook (1979) the live weight of bulls 3-years-old and older is 804-844 kg (maximum 960 kg). The animals are large and long. The average live weight of cows is 483 kg (maximum 649 kg). The live weight of cows on pedigree farms is 500-580 kg; that of the bulls is 700-800 kg.

The Yaroslavl cattle have for many years been noted for high milk yield and especially for high fat content. The average yield of the mature cows registered in Volume 17 of the National Herdbook (1979) was 3943 kg (maximum 6855 kg). The butter-fat content averaged 4.14%, varying from 3.98 to 5.19%.

By the beginning of 1941 there were over 20 record holders in the Yaroslavl region with milk yields ranging from 6000 to 11 700 kg. Cow Zolotaya produced in the 4th lactation 9267 kg of milk with 4.15% fat. Her lifetime milk yield was about 80 000 kg. Cow Marta produced in the 5th lactation 11 690 kg of milk. The highest daily yield in the USSR, 82 kg, was produced by cow Vena, in a 300-day lactation she produced 8438 kg of milk with 4.0% fat.

Cow Boyarka produced a record yield: 5th lactation, 8795 kg, 4.11% fat. Some cows had high yields for a number of lactations. Thus the annual average milk yield of cow Tainaya for 17 lactations was 4218 kg of milk.

Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

The best herds of Yaroslavl cattle are as follows: the breeding centre of Gorshikha collective farm in Yaroslavl region, Svetoch breeding centre in Ivanovo region and Sheksna collective farm in Vologda region. In the first herd the average milk yield in 1983 was 4697 kg and of milk fat 221 kg; in the better years it reached 5020 kg and 4.60% fat. According to the catalogue of highly productive animals (1983) the highest milk yield was in the herd of Svetoch breeding centre, which averaged 4260 kg of milk and 163 kg of milk fat.

This leading pedigree establishments have bulls with highly productive female ancestors. Zhitomir 181 is the son of a cow that yielded 7464 kg of milk at 4.39% fat or 327.7 kg of fat; Granit 775: dam gave 7281 kg of milk, 4.43% of butterfat, 322.5 kg of fat.

The animals of this breed are early maturing: at Gorshikha breeding centre the average age of heifers at first calving is 2 years and 5 days. Some heifers are mated at the age of 14 months and calve at the age of 23.5 months; in the first lactation they average 3900 kg of milk with 3.6% fat. The live weight of cows reaches 530 kg.

The strong constitution of cows ensures longevity and the ability to increase the milk yield; many animals are highly productive and fertile up to the age of 15-20 years.

High fat content of the milk of Yaroslavl cows is combined with a considerable protein content (3.5-3.6%) and dry matter content (13.6%). The cheeses made from the milk are noted for high quality.

Under intensive raising the beef and fattening qualities of the Yaroslavl cattle are satisfactory: the animals produce carcasses of a sufficient weight and their dressing percentage is 52.7; the beef is tender and tasty.

The breed comprises 15 lines and related groups.

The most valuable properties of this breed are rich milk, high milk yield, resistance to tuberculosis, brucellosis, infectious mastitis and leucosis, high response to better feeding and management.

The Yaroslavl cattle are bred in Yaroslavl, Ivanovo, Vologda and Kalinin regions. The total population in 1980 was 927 000. It is expedient to improve the feeding at the leading breeding stations and to improve the selection so that these cattle could meet the requirements of modern industrial technology.

Порода Коров Ярославская, Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle, Yaroslavl Сows

Породы крупного рогатого скота. Породы коров.

Молочные породы Коров

Айрширская порода коров
Бурая Латвийская порода коров
Голландская порода коров
Голштинская порода коров
Джерсейская порода коров
Истобенская порода коров
Красная датская порода коров
Красная степная порода коров
Красно-пестрая порода коров
Суксунская порода коров
Тагильская порода коров
Холмогорская порода коров
Черно - пестрая порода коров
Ярославская порода коров

Комбинированные (Молочно-Мясные) Породы Коров

Бестужевская порода коров
Бурая швицкая порода коров
Костромская порода коров

Красная горбатовская порода
Симментальская порода коров

Сычевская порода коров

Мясные породы скота

Абердин-Ангусская порода коров
Аквитанская порода коров
Аулиекольская порода коров
Бельгийская голубая порода коров
Порода коров Браман
Галловейская порода коров
Герефордская порода коров
Девонская порода коров
Казахская белоголовая порода коров
Калмыцкая порода коров
Кианская порода коров
Порода коров Лимузин
Порода коров Обрак
Русская комолая порода коров
Порода коров Салерс
Порода коров Cанта - гертруда
Порода коров Шароле
Шортгорнская порода коров

Разведение коровРазведение крупного рогатого скота Уход за коровами, кормление коров,  откорм телят, доение коров

Если Вам понравился наш сайт, выразите свое "спасибо"
 нажатием на кнопочки ниже.

 

 

 

Яндекс цитирования