


Порода Коров Ярославская
Ярославские коровы, Yaroslavl Cattle,
Yaroslavl Сows

Породы
Коров
(Породы
КРС)

Ярославская порода коров, относится к молочному направлению
продуктивности. Является одной из самых старых пород, пород коров,
выведенных в России, однако эти коровы постепенно вытесняются более
продуктивными породами, преимущественно – иностранными. По официальным
данным, количество коров Ярославской породы сегодня не превышает 2,5% от
общей численности КРС в нашей стране (в численном выражении – не более
300 тысяч голов).
У Ярославской породы коров, есть несколько неоспоримых преимуществ,
благодаря которым она все еще существует. Главное из них – хорошая
сопротивляемость разнообразным заболеваниям. Однако наибольший интерес
представляет высокая устойчивость данной породы перед лейкозом крупного
рогатого скота, который наносит огромный и непоправимый ущерб молочному
животноводству во всем мире.


История ярославской породы началась в конце XIX века, впервые
целенаправленное разведение этих коров стало проводиться сразу в
нескольких районах Ярославской губернии (откуда и название). Основой для
выведения пород послужили коровы местных пород, причем изначально
животные отбирались лишь по экстерьеру (главным образом – по масти), и
лишь в начале XX века отбор стал производиться по показателям
продуктивности.
Интересно, что довольно рано коровы ярославской породы стали участвовать
в выставках, также они попали в поле зрения контрольных союзов. Работа
по разведению ярославок не прекратилась и после революции, даже напротив
– именно при советской власти ярославская порода получила самое широкое
распространение, и именно в прошлом веке была проделана большая работа
по улучшению показателей продуктивности коров этой породы.

Однако уже к 1980-м годам стало понятно, что Ярославская порода коров,
практически исчерпала себя, поэтому стали активно проводиться
эксперименты по скрещиванию ярославок с быками более производительных
иностранных пород, главным образом – с голштинцами. Так был выведен
Михайловский тип ярославской породы, который обладает более высокой
молочной продуктивностью.
Пика популярности порода достигла к середине 80- годов прошлого века –
тогда поголовье превышало 800 тысяч голов. Сегодня ярославская порода, в
силу довольно слабых характеристик по сравнению с другими, уже не имеет
былого хозяйственного значения, ее поголовье не превышает 300 тысяч
голов и продолжает сокращаться. Однако ярославка охраняется, как порода,
имеющая селекционное значение.



Ярославская порода имеет молочное направление продуктивности, в этом
направлении она развивалась изначально, поэтому имеет все характерные
для молочных коров черты. Коровы имеют несколько вытянутое туловище
средних размеров (высота в холке до 127 см, длина тела – до 155 см),
наделены угловатыми формами, глубокой, но узкой (не более 35 – 37 см)
грудью, и, напротив, широким задом, венчающимся крышеобразным свислым
крестцом. Голова небольшая, сухая, легкая, лицевая часть вытянута.
Костяк хорошо развит, однако мускулатура развита слабо.
Коровы имеют массу в пределах 450 – 550 кг, быки более тяжелые – 700 –
900 кг, но иногда встречаются экземпляры массой до 1200 кг. Интересно,
что корова, несмотря на молочную продуктивность, дает неплохой убойный
выход – до 57 – 62% (но обычно 55%).
Большинство коров ярославской породы имеют примерно одинаковую масть
(сказывается селекционная работа): туловище – черное, брюхо, нижняя
часть ног, кончик хвоста и голова – белая. Характерная черта ярославок -
черные «очки» вокруг глаз. Иногда встречаются коровы красной масти.


Молоко обладает неплохими характеристиками: жирность в пределах 4 – 4,2%
(иногда до 4,5%, рекорд – 6,1%), содержание белка достигает 3,4 – 3,7%.
Средние для ярославок удои лежат в довольно широком диапазоне – от 2700
до 3500 кг молока в год. Нередко удается добиться удоев до 5000 – 5500
кг в год, рекордное значение – 11590 кг. Однако эти показатели
значительно уступают многим иностранным породам, что и обусловило
сокращение поголовья ярославских коров.
Несмотря на потерю популярность породы, молоко ярославок пользуется
большой популярностью как в «ареале» их разведения, так и во многих
других регионах – это молоко имеет великолепные вкусовые и питательные
качества.
На сегодняшний день Ярославская порода представляет не столько
хозяйственную, сколько селекционную ценность. Разводятся данные коровы,
преимущественно, в Ярославской и нескольких близлежащих (Ивановская,
Тверская, Вологодская и Костромская) областях.

Yaroslavl Cattle
(Yaroslavskaya)
The breed was formed in the 19th century in the territory of the former
Yaroslavl province as the result of isolation and long-term inter se
breeding of the local variety of the northern Great Russian cattle with
selection, under conditions of improved feeding and management. The
excellent meadows and pastures in the alluvial plains of the Volga,
Sheksna, and Mologa rivers contributed to this process. The increased
demands for cattle products of the local urban population and the
development of butter and cheese industries late in the last century
also favoured the formation of this breed. Animals of the Dutch,
Tyrolean, Angeln, Simmental, Allgau and Kholmogory breeds were imported
into the Yaroslavl province at different times in small numbers. However,
these breeds had little effect on the formation of the Yaroslavl breed
since the exterior of these cattle differs considerably from that of the
imported breeds. Besides, after 1882-83 there were no cattle
importations into this region; hence there is no basis to consider their
influence on the Yaroslavl breed.
The greatest emphasis in the formation of the Yaroslavl breed was placed
on the development of the dairy characters and less importance was
attached to their conformation. This resulted at first in the defects
typical of the Great Russian cattle e.g. angular barrel, narrow chest,
short sagging hindquarters with poorly developed muscles, wrong stand of
the hindlegs. After 1917 the breeding work with the Yaroslavl breed was
conducted by the recording associations and peasant breeding stations
who faced the problem of improving the conformation of the animals and
increasing their productivity.
In 1924 the Provincial Herdbook was started; later it was replaced by
the National Herdbook. By 1940 four volumes of the National Herdbook had
been published with 12 000 registered animals. Since 1933 the breeding
work in the collective farms was conducted through the system of State
breeding stations.
Typically, Yaroslavl cows are black with white head, abdomen, lower legs,
and switch and with black spectacles around the eyes. The muzzle is dark.
Animals of red, solid black, red-and-white or black-and-white colour are
less frequent. Considering that cattle colour has no effect on their
productivity, no emphasis is placed on it and animals of all colours are
entered in the herdbook. Nevertheless, in the pedigree breeding areas
black white-headed animals prevail because of customer preference for
the typical colour.
Yaroslavl cattle have a somewhat angular conformation and well-developed
mid-barrel. The head is light and bony with a relatively small distance
between the horns. The horns are medium thick and medium long, light in
colour with dark tips. The neck is thin, of medium length and with small
wrinkles. The dewlap is not large; the withers are pointed, projecting
slightly above the topline; the loin is straight; the hindquarters are
almost square but slightly sagging. The mid-part of the barrel is long;
the abdomen is capacious. The skin on the barrel is elastic, thin,
stretching easily. The legs are not long. The skeleton is usually thin
and poorly developed. The udder is well developed; the teats are
cylindrical, the front ones widely spread but the back ones sometimes
close together; rudimentary teats are frequent. The skin on the udder is
thin, covered with soft, thin hair; there are folds of skin at the back.
Bad set of the legs is rarely observed in pedigree animals. Cow-hocked
hindlegs are usual. Such defects as sagging hindquarters, pointed rump
and bowed hindlegs are very infrequent. With unsatisfactory raising of
the young stock the following defects may later appear: narrow chest,
hollowness behind the shoulders, poorly developed muscles of the back,
loin and rump.
The basic measurements of mature Yaroslavl cows are (in cm): withers
height 127-129, chest depth 68-70, chest girth 183-186, oblique body
length 155-157, cannon bone girth 17.8.
The live weight of the calves at birth is 28-32 kg. With intensive
raising the steers reach a weight of 170-180 kg by the age of 6 months.
Formerly Yaroslavl cattle had a low live weight and a number of
conformational defects due to insufficient feeding. Improved feeding and
management increased the live weight of cows. According to Volume 17 of
the National Herdbook (1979) the live weight of bulls 3-years-old and
older is 804-844 kg (maximum 960 kg). The animals are large and long.
The average live weight of cows is 483 kg (maximum 649 kg). The live
weight of cows on pedigree farms is 500-580 kg; that of the bulls is
700-800 kg.
The Yaroslavl cattle have for many years been noted for high milk yield
and especially for high fat content. The average yield of the mature
cows registered in Volume 17 of the National Herdbook (1979) was 3943 kg
(maximum 6855 kg). The butter-fat content averaged 4.14%, varying from
3.98 to 5.19%.
By the beginning of 1941 there were over 20 record holders in the
Yaroslavl region with milk yields ranging from 6000 to 11 700 kg. Cow
Zolotaya produced in the 4th lactation 9267 kg of milk with 4.15% fat.
Her lifetime milk yield was about 80 000 kg. Cow Marta produced in the
5th lactation 11 690 kg of milk. The highest daily yield in the USSR, 82
kg, was produced by cow Vena, in a 300-day lactation she produced 8438
kg of milk with 4.0% fat.
Cow Boyarka produced a record yield: 5th lactation, 8795 kg, 4.11% fat.
Some cows had high yields for a number of lactations. Thus the annual
average milk yield of cow Tainaya for 17 lactations was 4218 kg of milk.

The best herds of Yaroslavl cattle are as follows: the breeding centre
of Gorshikha collective farm in Yaroslavl region, Svetoch breeding
centre in Ivanovo region and Sheksna collective farm in Vologda region.
In the first herd the average milk yield in 1983 was 4697 kg and of milk
fat 221 kg; in the better years it reached 5020 kg and 4.60% fat.
According to the catalogue of highly productive animals (1983) the
highest milk yield was in the herd of Svetoch breeding centre, which
averaged 4260 kg of milk and 163 kg of milk fat.
This leading pedigree establishments have bulls with highly productive
female ancestors. Zhitomir 181 is the son of a cow that yielded 7464 kg
of milk at 4.39% fat or 327.7 kg of fat; Granit 775: dam gave 7281 kg of
milk, 4.43% of butterfat, 322.5 kg of fat.
The animals of this breed are early maturing: at Gorshikha breeding
centre the average age of heifers at first calving is 2 years and 5 days.
Some heifers are mated at the age of 14 months and calve at the age of
23.5 months; in the first lactation they average 3900 kg of milk with
3.6% fat. The live weight of cows reaches 530 kg.
The strong constitution of cows ensures longevity and the ability to
increase the milk yield; many animals are highly productive and fertile
up to the age of 15-20 years.
High fat content of the milk of Yaroslavl cows is combined with a
considerable protein content (3.5-3.6%) and dry matter content (13.6%).
The cheeses made from the milk are noted for high quality.
Under intensive raising the beef and fattening qualities of the
Yaroslavl cattle are satisfactory: the animals produce carcasses of a
sufficient weight and their dressing percentage is 52.7; the beef is
tender and tasty.
The breed comprises 15 lines and related groups.
The most valuable properties of this breed are rich milk, high milk
yield, resistance to tuberculosis, brucellosis, infectious mastitis and
leucosis, high response to better feeding and management.
The Yaroslavl cattle are bred in Yaroslavl, Ivanovo, Vologda and Kalinin
regions. The total population in 1980 was 927 000. It is expedient to
improve the feeding at the leading breeding stations and to improve the
selection so that these cattle could meet the requirements of modern
industrial technology.





Если Вам понравился наш сайт, выразите свое "спасибо"
нажатием на кнопочки ниже.