Козы породы Багот, это Парковая порода коз. Козы породы Багот (Bagot Goats) с 1957 года, считалась почти вымершей. Порода коз Багот является одной из старейших пород коз в Великобритании. Она уходит корнями в историю к 1380 году, дата ее возникновения хорошо задокументирована. Вполне вероятно, что козы породы Багот (Bagot Goats), произошли от коз Schwarzhal из долины Роны. Есть много историй о том, как они были привезены в Англию, возвращающимися крестоносцами. Привезенные козы считались прекрасным объектом для охота короля в Blithfield, в Babots Парке. Известно, что эти козы проживали одичавшими в Blithfield в течение более 600 лет.
|
В 1998 году насчитывалось около 200 коз породы Багот (Bagot Goats), в Великобритании. Они не имеют никакого коммерческого использования, в целях получения молока или мяса.
Другая версия гласит, что
козы Багот - это новая порода коз Великобритании,
выведенная специально для разведения в парках (парковая
порода). Основой для ее выведения послужили швейцарские
козы. У новой породы коз передняя часть - шея, голова -
черные, остальная часть туловища - белая. Шерстный
покров хороший. У козлов и коз хорошо развиты рога.
Молочная и мясная продуктивность не учитываются. Имеется
восемь племенных ферм, которые поставляют животных
владельцам лесов, имений, ферм.
Bagot Goats
Bagot goats are classified as 'Endangered' by the Rare Breed
Survival Trust which means there are only 150 breeding females in
United Kingdom.
The Bagot is an ancient breed believed to have existed prior to
1387. The first recorded Bagot goat being given at this time to Sir
John Bagot of Blithfield Hall, Admaston, Staffordshire, England by
King Richard II, in recognition of good hunting in Bagots Park,
following his return from the crusades.
The Goat takes its name from its keeper Sir John Bagot. For much of
the time since the 14th century these goats have run semi wild
around Bagots park, which is part of the wider Blithfield hall
estate.
Bagot goats have since been distributed all across Great Britain
from Welsh mountains to lowland farms and conservation centres.
Numbers for the Bagot goat breed have suffered because Bagot goats
do not excel as dairy or meat goats. While Bagot goats can be used
for meat, other breeds (e.g., La Mancha and Nubian) are much larger
and provide higher monetary returns. Likewise, the Bagot goat does
not produce as much milk as the high producing dairy goat breeds (e.g.,
Alpine and Toggenburg). The Bagot goat has a nervous temperament, so
it cannot be used as a harness goat. This characteristic also
interferes with using it as a milking goat.
Despite the breeds limited milk production, it remains hardy with a
nervous disposition and suited to a low maintenance diet.
Both males and females are horned.
Bagot breeders and enthusiasts concede that the Bagot breed has
little agricultural use, apart however, they do make excellent
conservation grazers but breeders enjoy Bagot goats for their beauty
and rarity.
Uses: Meat, conservation browsing, Use to control, tame or eradicate
thorny shrubs and brambles or to consume unwanted wild tree saplings
Management: Low maintenance, domestic environment or large park,
farm or estate. Minimal care required providing a natural
environment is provided with low stocking.
Origin: Great Britain
Class: Small to medium sized
Colour: Head and forequarters are black, sometimes with a white
blaze on the head. The rear quarters are white.
Parentage: Unknown
In 1998 there were approximately 200 pedigree nannies in Great Britain. They have no commercial use either for milk or meat. One popular legend surrounding this breed is if the Bagot goat dies out then the Bagot family will die out.