Коза породы Корсиканская
символизирует своим существованием, подлинное наследие острова
Корсика и служат в качестве ценного ресурса уникальных генов
аборигенных коз. Это было совсем недавно, когда козы с острова
Корсика, прошли через генетические исследования, для того, чтобы
сделать процесс одомашнивания по-настоящему понятным. Они
остались свободно пастись в скалистых окрестностях. в
пределах острова.
В 8 последние десятилетия, численность Корсиканских коз
снизилась до 45 000 тысяч голов, от огромного количества
коз в 200 000 тысяч голов, на начало века.
Корсиканская коза (Corsican Goats, Capra Corsa), была на острове и тысячу лет назад и в настоящее время. Ее поголовье составляет почти 98% от численности всех коз в регионе (более 45 000 животных, в том числе около 33000 родящих коз, согласно Agreste).
|
Корисканские козы среднего размера. Козы этой породы весят в среднем - 30-40 кг., а козлы - 45-60 кг. У Корсиканских коз, узкая голова и маленькие уши, параллельные изогнутые рога и длинная шерсть разных цветов: черная, коричневая, палевая, белая и различные пестрые варианты. Средний показатель производства молока за период лактации составляет 181 литров в 205 дней доения.
Корсиканские козы (Corsican Goats, Capra Corsa), относятся к молочным, характеризуются своей высокой выносливостью, приспособляемостью к климатическим и островным средам, и способность процветать в горах. Ее длинная шерсть, обеспечивает защиту от шипов в то время как надежные конечности и мощные копыта помогают этим козам, легко перемещаться по сложной местности.
|
Корсиканская коза
была постоянной и неотъемлемой частью жизни местного
населения острова Корсика. Козы служили для производства продуктов питания (молоко,
сыр, мясо) а их мех использовался в производстве одежды, одеял и
пряжи. Их рога служили для изготовления ножей, ручек и музыкальных
инструментов.
Из уважительного отношения в прошлые времена, из-за использования
козьего молока в пропитании человеком (для кормления детей),
постепенно использование коз в сельском хозяйстве начало
сходить на нет с ростом
предпочтения в разведении и использования молочных овец в
течение прошлого столетия. С приходом на Корсику
земледельцев из района де Рокфор, овцы начали
монополизировать рыночную экономику (торговлю),
ограничив использование коз на острове только в местной экономике (бартер
и выплаты в натуральной форме). Наиболее продуктивные
пастбища были отведены овцам, как высоко прибыльному
источнику дохода, отведя для коз неудобья на крутых горных
склонах.
Меры, для сохранения Корсиканской
породы коз (Corsican Goats, Capra Corsa), завершились в июне
2003 года с официальным признанием породы островных коз,
Министерством сельского хозяйства. Это признание привело к
производству козьего молока в соответствии с спецификациями Brocciu
АОП и начался процесс сертификации для козлят и сыров.
Примерно 80% фермерских хозяйств острова содержащих
Корсиканских коз,
делают несколько видов сыра, в том числе brocciu,
изготовляемых из сыворотки и заверенных АОП label. Период
лактации у Корсиканских коз длится с середины января до
конца октября - середины ноября.
Corsican Goats
The Corsican goat breed is known
by another name of Corse. It has long hair and obviously comes
from the Corsica Island. It is meant for milk production and
found in a wide array of colors.
The goat breed from this island symbolizes the places genuine
inheritance and served as a valuable resource of goat genes. It
was just recent when goats from the island went through genetic
studies so as to make the domestication process truly
comprehensible. They are left to graze freely in the rocky
surroundings within the island.
In the last 8 decades, the population of the Corsigan goat
breeds has decreased to 30,000 from a huge number of 200,000.
|
A Capra Corsa
The Corsican goat (A Capra corsa)
has been on the island for thousands of years and now accounts
for almost 98% of the region’s goat population (more than 45,000
animals, including approximately 33,000 mother goats, according
to Agreste).
Description
The average size of this island goat race: a female weighs 30 to
40kg and a male between 45 and 60kg. With a narrow head and
small ears, the Corsican goat has parallel, curved horns and
long hair of various colours: black, red, fawn, variegated white
and mottled.
Specific characteristics and abilities
The Corsican goat is a dairy animal characterized by its
hardiness, adaptability to the climate and island environment,
and its ability to thrive in the brush. Its long hair provides
protection from thorns while robust limbs and powerful hooves
enable these goats to move easily on difficult terrain. The
average milk production per lactation period is 181 litres in
205 days of milking.
Origins
As the only commercial use for the island’s steep hills, which
are not suitable for cultivation, goat herding seems to have
existed since the dawn of time in Corsica. Herded ("greghje")
over two distinct types of terrain - plains and mountains – and
through vast expanses ("rughjoni") or otherwise "tethered"
around the villages, the Corsican goat has been a continual and
integral part of the life of the local population. Goats have
contributed to the food supply (milk, cheese, meat) and their
fur was used in the manufacture of clothing ("u pilone"),
blankets and rope ("a funa"). Their horns have been used to make
knife handles and musical instruments ("a pifana") (Bouche et al.,
2002).
Of nobler status in past times, due to the use of its milk for
human consumption (feeding children), goat farming has seen a
decline with the increasing preference for dairy sheep over the
past century. With the arrival in Corsica of agriculturalists
from the Rayon de Roquefort, sheep began to monopolise the
market economy (commercial trade), confining goats to the
island’s domestic economy (barter and payment in kind). The most
productive pastures were assigned to sheep, as highly profitable
sources of income, relegating goats to the steepest brush slopes.
This uneven distribution forced the goatherd into isolation (watching
and guarding the flock), to the point that the goatherds were
deemed unsociable, and even resistant to organization (Bouche et
al., 2002). According to Daniel Sabiani, former president of the
goat breeders union (Capra Corsa), "the goatherd has a very
positive image culturally, but a socially difficult one."
Measures to save the Corsican goat culminated in June 2003 with
the official recognition of the island goat breed by the
Ministry of Agriculture. This recognition has led to the
production of goat milk being required in the specifications for
the Brocciu AOP and began a certification process for the goat
kids and cheeses.
Farming methods and value
Widespread goat farming is primarily centred around extracting
value from rugged, scrub-covered terrain. Herds move and grow
all year round. Pasturing of the herds is done on a much smaller
scale than before because the development of the coastal plains
favoured the settlement of goatherds; today 90% of herds are
affected by this situation. In Corsica, the pasturing cycle is "reversed":
goatherds live in mountain communities. In summer they feed
their flocks around their villages or on grazing land belonging
to them. From October to May, they go down to the lower areas
and the coast, where natural resources are more abundant.
Approximately 80% of goat farmers are farmhouse producers. They
make several types of cheese, including brocciu, made from whey
and certified by an AOP label.
Productive season
Milking runs from mid-January to June. Naturally out of season,
85% of kidding now takes place in autumn (late October,
mid-November).