Пьетрен относится к породам свиней мясного (беконного) направления продуктивности. Выведены в Бельгии в начале двадцатого века путем скрещивания местных свиней с беркширской, йорк-ширской (крупная белая порода старого Английского типа), и несколькими другими породами. В настоящее время свиньи породы Пьетрен очень популярны в европейских странах, особенно в Бельгии, Нидерландах, Великобритании и Франции. Хряков используют для промышленного скрещивания для улучшения мясных качеств.
При скрещивании свиней Пьетрен с Дюрок, получают мясо высокого качества. При скрещивании свиней Пьетрен и Ландрас, животные обладают быстрым ростом. Особенность породы заключается в том, что они генетически не предрасположены к накапливанию жира. При скрещивании свиней Пьетрен со свиньями сального и мясо - сального направления получается молодняк мясной породы.
|
Свиньи Пьетрен - очень чувствительны к жаре и холоду, требовательны к условиям содержания, им необходим правильно сбалансированный корм. Если кормление организовано неправильно, то и привес будет минимальным. У свиней широкое и короткое туловище с хорошо развитыми мускулатурой и окороками, тонкий костяк. Легкая голова имеет прямой профиль. Уши - небольшие, стоячие. Грудь - широкая, не очень глубокая. Спина - широкая и мускулистая. Бока - округлые. Хорошо выполненные окорока опускаются до скакательного сустава. Масть свиней - белая или пестрая. При разведении свиней на убой желательно использовать свиноматок белых пород.
|
Многоплодие у породы свиней Пьетрен, низкое, до восьми поросят в одном помете. Но так как молочность матки низкая, то она способна выкормить всего пять - шесть малышей. Веса в 90 - 100 кг молодняк достигает в возрасте 210 - 230 дней. Среднесуточный прирост составляет 500 - 550 г при затратах корма 2.0 - 2.5 корм. ед. на 1 кг привеса на мясном откорме и 3.5 - 4.0 корм. ед. на мясосальном откорме.
К достоинствам породы свиней Пьетрен, относятся высокое качество мяса, хорошо развитые окорока, низкая конверсия кормов, отсутствие предрасположенности к накапливанию жира, устойчивость к цирковирусу, отличная конституция, высочайшая жизнеспособность поросят, прекрасный рост, эффективное усвоение корма, высокий убойный выход мяса, быстрый прирост и высокий процент выхода мяса, максимальная гибридная сила и сильный половой инстинкт, высокая устойчивость к заболеваниям.
Свиньи породы Пьетрен очень требовательны к условиям содержания, плохо акклиматизируются. Они очень чувствительны и к холоду, и к жаре. Также свиньи Пьетрен нуждаются в правильно сбалансированном корме, при неправильном кормлении привес будет минимальным. Многие чистопородные Пьетрены обладают повышенной чувствительностью к стрессу.
Отличительной особенностью свиней породы Пьетрен, является то, что они генетически не предрасположены к накапливанию жира. И даже при скрещивании свиней мясосального и сального направления со свиньями породы Пьетрен, в помете мы получим молодняк мясной породы. Благодаря этой особенности, хряков породы Пьетрен используют для создания специализированных мясных линий в стадах миргородской и северокавказской пород свиней, а также при выведении новых отечественных пород свиней. При скрещивании этой породы с Ландрасами, помесный помет получается довольно скороспелым, а при скрещивании с породой Дюрок - помесный помет дает мясо очень хорошего качества.
|
Pietrain Pigs
The Pietrain pigs comes from a town called Brabant in Belgium. It
originated from Norman pigs, and its mutation was due to a genetic
mutation in the halothane gene. It has high lean meat percentage, but a
low growth, conversion and reproduction rate (requires a high level of
feeding to increase its weight and reproduction). On the other hand, it
has the highest percentage of prime cuts, but with quite a lot of
intramuscular fat. It is one of the breeds that provides most PSE (pale
meat, soft and exudative).
About 1,600 female pigs of this breed can be found in Spain. It is
considered to be one of the most muscular breeds in the world as well as
having optimum qualities as in ham production, and adapting well to the
different modes of operation.
The Pietrain breed is one of the most muscular in the world
In Spain there are 1,600 female Pietrains, transferring to their stock
their high proportion of meat.
This race is the only one that does not produce fat in their flesh, so
that the relationship between muscle weight and lean meat percentage is
the highest. It produces 83% meat, so it is widely used in
cross-breeding, to improve other breeds.
Their main characteristics are:
- Their structure and bones are quite adequate, equipped with stiff
short, hairs and with a reddish hue around the black spots. Male pigs
usually weigh between 260 and 300 Kg. and females between 230 and 260 Kg.
- It is white in colour, with irregular black spots.
- Head: not very heavy, short, concave line, and the fleshy part of the
face is underdeveloped.
- Ears: rather small, situated towards the front of the head, with the
tips folded upwards.
- Neck: with little jowl, small, and well joined to the head.
- Shoulders: rather muscular, securely fastened to the trunk and sturdy.
- Back: very long and wide, with curved shape.
- Spine: very robust and strong.
- Thorax: tubular-shaped, muscular, fairly broad and curved ribs.
- Abdomen: little development, located parallel to the back, and has at
least twelve teats evenly distributed.
- Rump: concave-shaped to where the tail appears, and quite short.
- Buttocks and thighs: quite robust, with a convex form to the hock.
- Tail: situated low down.
Pietrain, Belgium, the village from which the breed takes its name, was
the birthplace of the breed. The exact origin is unknown but the local
breed was "brought to the fore" during the difficult period of the pork
market in 1950-51. The breed became popular in its native country and
was exported to other countries, especially Germany.
The breed is of medium size and is white with black spots. Around the
black spots there are characteristic rings of light pigmentation that
carries white hair. The breed is commonly referred to as being of
piebald markings. The ears are carried erect.
|
The Pietrain is very popular as a terminal sire in two of Europe’s largest pig producing countries, Germany and Spain. The first importation of pigs into the UK was carried out by the Pig Industry Development Authority in 1964. After quarantine 84 pigs were available for distribution. Six boars and a selection of gilts were retained by PIDA for crossbreeding experiments with British breeds as well as the establishment of a purebred herd for study purposes. The remaining animals were despatched for experimental programmes run by the Animal Breeding and Research Organisation at Edinburgh, Wye College in Kent and T. Wall and Sons. The latter made use of the Pietrain in a synthetic line based on a Pietrain / Saddleback. This was used by the Walls Meat Company in one of the earliest examples of a breeding programme specifically designed for integrated pork production.
The Pietrain is renowned for its very high yield of lean meat but this is often associated with the presence of the halothane gene for Porcine Stress Syndrome. For this reason the use of purebred Pietrain in British pig production is relatively rare and it is most commonly found in crossbred and synthetic terminal sire lines. A small number of purebred herds are maintained to supply stock for these breeding programmes.