Хаки Кэмпбелл (Khaki Campbell) английская мясо-яичная порода уток,
выведенная в конце 1800-х годов известным птицеводом Адель Кемпбелл из Глостершира,
с целью регулярного обеспечения своей семьи жареной уткой. Она
скрестила Палево-белых Индийских Бегунов с Руанской уткой, затем помеси
скрестила с Маллардами, задача при скрещивании ставилась на совмещении
хорошей яйценоскости и красивого окраса Индийских Бегунов с высоким
весом и горизонтальной постановкой тела Руанских уток. Порода уток Хаки
Кэмпбелл, была представлена в 1898 году, утки по окрасу напоминали плохо
прокрашенную крякву. В то время были очень популярны палевые окрасы уток,
чтобы его получить,
миссис Кемпбелл еще раз скрестила их с Палево-белыми Индийскими
Бегунами, дабы закрепить красивую палевую окраску, но полученный в
результате окрас, напоминал цвет британского армейского обмундирования,
в результате новую породу уток она назвала Хаки Кэмпбелл.
Окраска оперения у уток Хаки Кэмпбелл, встречается в трех вариантах: палевая, темная и белая. У палевых окраска селезня песочного либо светло-коричневого цвета. Шея и грудь коричнево-бронзовые, клюв темный, голова черная, блестящая. Утка вся палевая.
Утки этой породы обладают довольно легким весом.
Вес селезней Хаки Кэмпбелл - 2,5-3,3 кг, уток
Хаки-кембелл - 32-2,5 кг. В год утки
Хаки-кембелл сносят - 250-350 белых яиц весом - 65-85 г., нестись они
начинают в 5-7 месяцев. В итоге имея уток Хаки Кэмпбелл, вы можете
есть яйца круглый год. Инкубационный период составляет - 28 дней. Утка
Хаки Кэмпбелл не самая лучшая наседка.
Половозрелость наступает в - 6-7 месяцев. Мясо нежное, вкусное. В возрасте
- 16-18 недель, вес уток
Хаки-кембелл
достигают - 1,25-2,25 кг живого веса. Убойный выход высокий - 89% за счет
тонкого костяка.
Утки Хаки Кэмпбелл очень активные, подвижные и прекрасно фуражируют на водоемах и пастбищах. Утки Хаки Кэмпбелл, являются легковозбудимыми и энергичными, им нужно много места для их выпаса и заготовки кормов. Если утки получают достаточное питание, то их поведение довольно спокойное, но конечно при условии достаточного выгула и размера стаи не более 50-200 уток. Утки Хаки Кэмпбелл, оказались удивительно приспосабливаемыми. Утки этой породы показали свое превосходство и в засушливых пустынях, и в влажных тропических лесах, и в северных холодных регионах.
Утки Хаки Кэмпбелл, имеют обтекаемый корпус, небольшую голову, клюв и шею. Ноги темно-оранжевые, глаза темно-карие. Голова, верхняя часть шеи, нижняя часть спины и хвост коричнево-бронзовые, остальное оперение хаки. Существуют четыре окраса уток Хаки Кэмпбелл, белый, темный, пестрый и единственно признанный Хаки. Характер спокойный и послушный, миролюбивый. Плохо летают.
Ducks Khaki Campbell
Mrs. Adele Campbell of Gloucestershire, England, developed this breed late in the 1800s with the goal of providing her husband and son with a consistent supply of roast duckling. She crossed her Fawn and White Indian Runner, an exceptional layer, with a Rouen to create offspring that would lay well and have bigger bodies. From this humble foundation, one of the world's most prolific egg laying breed, the Campbell, was developed. The breed was introduced to the public in 1898 with these original Campbells resembling poorly colored Mallards. In an attempt to create a buff duck (buff colored feathers were a fad at this time), Mrs. Campbell mated her original Campbells back to Penciled Runner ducks. The resulting color, not quite buff, reminded Mrs. Campbell of British army uniforms, so she named these new ducks "Khaki Campbell." (Holderread, 2001) Campbells made their way to the United States in 1929 through importation by Perry Fish of Syracuse, New York. By 1941, they were recognized by the American Poultry Association (APA) in its American Standard of Perfection, but their numbers languished for many years. This changed in the 1970's when Khaki Campbell numbers increased dramatically in the United States due to a back-to-the-land movement, a surge of duck-egg-loving Asian immigrants after the Vietnam War, and the importation of a particularly productive strain of Khaki Campbells in 1977. (Holderread, 2001)
The Campbell duck is a light weight bird that on average weighs 4 to 4
1/2 pounds. They are active, streamlined birds with a modestly long head,
bill, neck, and body, and a sprightly body carriage of 20 to 40 degrees
above horizontal (Holderread, 2001). There are four color varieties of
Campbell ducks in North America: Khaki, White, Dark, and Pied, with
Khaki being the only one recognized by the APA. The Khaki drake has a
green bill, rich dark-orange legs and feet, and dark brown eyes. Its
head, upper neck, lower back, and tail culverts are brown-bronze while
the rest of the drake's plumage is a warm khaki. The Khaki duck has a
green bill and dark brown eyes and its legs and feet are brown. The
ducks head, upper neck, and lower back are seal-brown and the rest of
the plumage is khaki. Dark Campbells, developed in Europe in an attempt
to provide sex linkage, are a darker version of the Khaki. The White
Campbell, bred as a "sport" variety, is pure white, with vivid orange
legs, feet, and bill. (Batty, 1985) The Pied has fawn plumage.
Campbells are prolific layers and active foragers. Most Campbells lay
their first eggs when 5-7 months old and will average 250-340 eggs of
superb texture and flavor per year. With an age staggered flock, one may
have eggs year-round. Campells are high-strung and energetic, and need
plenty of space to graze and forage. (Ives, 1947) "If they consume an
adequate diet, are kept calm, provided sufficient space, and run in
flocks consisting of no more than 50 to 200 birds, Campbells have proven
to be amazingly adaptable. They have performed admirably in environments
ranging from arid deserts with temperatures of 100°F, to humid tropical
rainforests with more than 200 inches of annual precipitation, to cold
Northern regions where temperatures can remain below 0°F for weeks at a
time." (Holderread, 2001)
When choosing breeders, select robust, active, strong-legged birds with
a history of good laying and foraging ability. Make sure you acquire
authentic Campbells that have been selected for egg production.
Crossbreeds with telltale signs of facial stripes or weights above six
pounds may be sold as Campbells, but they do not lay well.